aanbevelingen

 

 visie

De kinderen zouden  klasoverschrijdend kunnen werken. De kinderen van de derde graad zouden bijvoorbeeld de kinderen van de tweede of graad kunnen helpen bij het. Men kan hier een wekelijkse gewoonte van maken zoals het duolezen.  De leerkrachten moeten ook ICT zien als ondersteuning bij een ander vak, en niet als een vak apart. De leerlingen zouden ICT ook kunnen zien als een hulpmiddel van allerlei zaken zoals bijvoorbeeld communicatie.

deskundigheid

bijscholing

Nu wordt er enkel in de derde graad met tablets gewerkt en binnenkort ook met laptops. Ik zou de school ook zeker aanraden om dit in de andere graden ook toe te passen. Dat wilt dus zeggen dat enkel de leerkrachten van de derde graad actief bezig zijn met ICT. De leerkrachten van de eerste en tweede graad zouden ook actiever moeten bezig zijn met het integreren van ICT in hun klas. Vanaf de tweede graad zijn kinderen zeker in staat om met laptops te werken. De kinderen in de eerste graad zouden met de tablets kunnen werken.

De leerkrachten moeten dan ook over de juiste kennis beschikken om met deze apparatuur aan de slag te gaan. De leerkrachten kunnen bijscholing volgen om ICT meer te kunnen integreren in de klas. Als ICT op een juiste manier wordt ingezet zal de betrokkenheid van de leerlingen ongetwijfeld toenemen.

inhoud en toepassingen (software)

internet over heel de school

Internet over heel de school is zeker een must. Nu is er enkel internet per klas. Het zou dus verstandig zijn moest de school investeren in draadloos internet over heel de school. 

online schoolagenda

De school zou gebruik kunnen maken van een online platform waar de ouders actief bij betrokken kunnen worden. De leerlingen krijgen nu alles mee per brief. Dit kan ervoor voor zorgen dat niet alles bij de ouders terecht komt. Online kunnen de ouders alles in een mooie overzichtelijke agenda volgen. 

online beloningssysteem

De leerkracht kan in de klas werken met een online belonigssysteem. Classdojo is een systeem waarbij elke leerling een monstertje heeft op het digitaal bord. Om goed gedrag te bekrachtigen kan de leerkracht een monstertje (leerling uit de klas) een punt geven. Classdojo kan je ook voor heel de klas samen gebruiken. Als heel de klas goed gedrag vertoont, kan je als leerkracht heel de klas samen ook een punt geven. 

infrastructuur (hardware)

computereilanden
 
Wanneer de school beschikt over draadloos internet over heel de school, kan men computereilanden vormen in de gangen van de school. Dan staan er twee keer twee computers over elkaar. Op deze manier kunnen er telkens een paar leerlingen in de gang en in de klas aan de slag met de computer
 
computerklas
 
Een computerklas zou ideaal zijn. Elke leerling kan dan individueel aan de slag. De leerkracht heeft dan ook een overzicht over heel de klas. De leerkracht kan ook klassikale instructies geven via een digitaal bord dat vooraan in deze computerklas hangt. De leerlingen kunnen deze instructies volgen en mee doen op hun computer
 
tablets/laptops
 
Nu zijn er zes tablets en enkele laptops aanwezig. Deze kunnen uitgeleend worden via de directeur. Enkel de derde graad werkt hiermee. Ik zou de school aanbevelen om genoeg tablets aan te kopen zodat elke leerling individueel aan de slag kan. Dit wil ook aanbevelen voor de laptops. Zo kan iedereen individueel aan het werk en zijn de leerlingen niet afhankelijk van elkaar.